Si sou aficionats a la fotografia, a Montblanc veureu que hi ha molt per recórrer i fotografiar. La vila, declarada conjunt monumental i artístic el 1947, te un patrimoni impressionant digne de ser capturat amb la nostra càmera. No te castell, però te Palau Reial i una imponent muralla, de més d’un quilòmetre i mig, que la converteixen en la més llarga i ben conservada dels Països Catalans. Des del pont Vell, del segle XII, que dóna entrada a la població, les vistes de la muralla resulten molt fotogèniques a primera hora del matí.
Al capvespre, alguns trams s’il·luminen i ofereixen una perspectiva nocturna molt diferent i colorista que us quedarà molt bé si la fotografieu a l’hora blava.
Els contrallums us regalaran imatges diferents, de vegades úniques.
Les vinyes, les oliveres i els cereals que envolten Montblanc també ofereixen moltes oportunitats fotogràfiques a qualsevol època de l’any. Les llums de l’alba, com també les de la posta de sol, són els millors moments del dia per aconseguir imatges especialment boniques i emocionants.
Tanmateix, el cel d’aquest indret de la Conca de Barberà acostuma a ser molt blau i net, sense aquella calitja que s’aferra als llocs de costa i que n’enterboleix l’atmosfera, cosa que farà que les vostres fotografies quedin especialment nítides. Si, a més, utilitzeu diafragmes f:8, f:11 o f:13 aconseguireu imatges amb una bona profunditat de camp ideal per les vistes generals.
Unes roselles a contrallum, un conill travessant veloç un camí, unes espigues bressolades pel vent… Sovint els detalls poden aportar molta originalitat al nostre reportatge. Si voleu centrar o destacar algun element concret, cal que utilitzeu obertures de diafragma més grans per reduir-ne la profunditat de camp i desenfocar-ne l’entorn. Jugueu amb la llum, els colors, les formes i les textures i aconseguireu composicions impactants!
Per acabar, els voltants de Montblanc també amaguen racons feréstecs i ombrívols, com l’encantador salt de la Vall. Si baixeu la velocitat de l’obturador i utilitzeu un trípode, aconseguireu l’anomenat ‘efecte seda’ i que l’aigua de la cascada recordi el vel d’una núvia.
Maria Rosa Vila i Magí Sanjosé